NuPS Futsal starttaa kauteen vahvasti uudistuneena

NuPS:n miesten futsaledustusjoukkueen kausi Uudenmaan piirin 3-divisioonassa on starttaamassa positiivisissa merkeissä. Lähes koko vanha pelaajarunko jatkaa ja näiden lisäksi uusia pelaajia rinkiin on saatu 7 kappaletta ja muutama vahvistus on vielä kauden kynnyksellä mahdollisesti tulossa mukaan. Futsalin edustusjoukkueen runko koostuu miesten jalkapallon nelosen NuPS/Reservi joukkueesta.  Joukkueen kasaamisen työtä on tehty jo kesästä alkaen ja se onkin tuonut tulosta pelaajarungon kasvattamisessa. Kasvanut pelaajamäärä on näkynyt myös harjoittelussa. Joukkue treenaa kaksi kertaa viikossa ja pelaajien treeniaktiivisuus on ollut erinomaisella tasolla. Harjoituksissa pelaamisen tempo onkin ollut nyt kovempaa kuin esimerkiksi muutamissa edellisen kauden sarjaotteluissa.

Erityisen ilahduttavaa on, että mukaan on saatu uusia nuoria pelaajia ja kokeneemman pään pelaajilla puolestaan on kokemusta ylemmiltäkin sarjatasoilta.  Futsalkokemusta joukkueeseen tuo Riku Kaalamo, jolla vyöllään futsalin kakkosdivisioonan otteluita. Tarkkaavaisena kannattaa myös seurata joukkueen uusien nuorien pelaajien Juuso Lemminkäisen, Jussi Jukkaran ja Tuomas Veromaan otteita, joilta kaikilta taitoa ja nopeutta löytyy.
 
Tälle kaudella uutta on myös se, että NuPS:n otteluita pääsee seuraamaan Nummelassa. Salikustannukset Vihdissä pelatessa on aika paljon korkeammat kuin että pelattaisiin piirin tarjoamilla salivuoroilla Espoossa ja Vantaalla, mutta joukkue on ehdottomasti yksissä tuumin päättänyt, että tällä kaudella kustannuksista välittämättä halutaan tarjota Vihtiläiselle yleisölle mahdollisuus tutustua futsalin nopeatempoiseen ja usein myös maalirikkaaseen peliin.  Joukkue pelaa kotiotteluitaan Nummelanharjun koulun liikuntasalissa ja otteluihin on vapaa pääsy.  

Ensimmäisen virallisen kotiottelun kunniaksi joukkue on myös päättänyt lahjoittaa 50 ensimmäiselle katsojalle ilmaiset muoviämpärit, jotka sisältävät yhteistyökumppaneiden lahjoittamia tuotteita, joten kannattaa olla ajoissa paikalla kauden ensimmäisessä kotiottelussa sunnuntaina 4.11. Ollaan huomattu, että parhaiten suomalaisia liikuttaa ilmaiset muoviämpärit ja haluttiin kokeilla, pitääkö tämä myytti paikkaansa.
 
Ottelu sarjan yhtä ennakkosuosikkia EBK/Suvelaa vastaan alkaa klo 12.00 ja katsojat pääsevät paikalle klo 11.30 alkaen. Futsal ottelun peliaika on 2 x 20min tehokasta peliaikaa ja yksittäinen ottelu kestää vähän reilun tunnin verran. Lisähuomiona mainittakoon, että tälle kaudelle saatiin kolmoseen täydennysmenettelyn kautta Lohjalta AC Lohja ja onkin mukavaa päästä pitkästä aikaa kohtaamaan lohjalainen futsal joukkue sarjapelien merkeissä. 

Sarjapelien lisäksi NuPS osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Futsal Cupiin. Futsal Cupin ottelu pelataan 11.11 klo 12.00 alkaen Nummelanharjun koulun liikuntahallissa. Vastaan arvottiin kolmosesta tuttu vastustaja GFT/Ydin. Otteluparin voittajalle tullee vastaan Futsal-liigajoukkue GFT Espoosta.

NuPS:lla on myös toinen joukkue miesten futsalsarjatoiminnassa. NuPS/Hukat –joukkueen runko koostuu Nummen Hukkien jalkapallojoukkueen pelaajistosta. Koska NuPS:n futsalin edustusjoukkueen ringissä on nyt paljon kilpailua pelipaikoista, onkin hyvä, että kokoonpanon ulkopuolelle jääneille pelaajille löytyy peliaikaa alemman sarjatason joukkueesta. NuPS/Hukat joukkue nousi tappiottoman kauden läpi pelanneena tälle kaudelle futsalin Uudenmaan piirin 4. divisioonaan ja aloitti oman kautensa jo viime viikonloppuna. Erittäin värikkäiden ja vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen NuPS/Hukat voitti Espoonlahdessa pelatun ottelun Honka/Kelohankaa vastaan lukemin 7-8 (5-5). Ottelun voittomaali nähtiin viimeisellä peliminuutilla nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Honka/Kelohonka on aiempina vuosina kauden päätteeksi ollut aina 4. divisioonan kolmen kärjessä, joten heti kauden alkuun arvokas voitto Hukille.


Futsal
Monelle futsal on edelleen täysin tuntematon laji, joten seuraavaksi vähän tietoa futsalista lajina:
Futsal on jalkapalloa muistuttava palloilulaji, jota pelataan yleensä urheiluhallissa. Lajia harrastetaan laajalti joka puolella maailmaa. Suosittua se on erityisesti Etelä-Amerikassa. Se on aiemmin Suomessa tunnettu myös nimellä salifutis.

Futsalissa pelaa vastakkain kaksi joukkuetta, joissa kummassakin on viisi pelaajaa. Joukkueeseen kuuluu maalivahti ja neljä kenttäpelaajaa. Peliä pelataan jalkapalloon verrattuna pienemmällä kovapintaisella kentällä. Futsalpallo on pienempi verrattuna jalkapalloon, ja se pomppii vähemmän. Jalkapallon ja futsalin säännöt muistuttavat toisiaan. Tärkeimpinä eroina ovat tehokas peliaika, rajoittamattomat vaihdot, kontaktipelin puuttuminen ja kumuloituvat virheet sekä maaliheitot ja rajapotkut. (wikipedia)
Futsal on Suomen neljänneksi suosituin palloilulaji yli 30.000 lisenssipelaajan määrällä. Lisenssipelaajien määrällä mitattuna futsalia suositumpia olivat vain jalkapallo, jääkiekko ja salibandy. 

Uudelle katsojalle saattaa tulla yllätyksenä, miksi kunkin puoliajan loppupuolella joukkueiden pelaajat huutelevat omille pelaajilleen, että: ”älä riko!”. Yhden puolikkaan, eli 20 minuutin tehokkaan peliajan aikana joukkue saa ottaa 5 kumuloituvaa rikettä. Kumuloituvaksi rikkeeksi luetaan pääsääntöisesti sellaiset rikkeet, joista vihelletään suora vapaapotku. Kuudennesta ja sen jälkeisistä rikkeistä saman puoliajan aikana vihelletyistä rikkeistä rikottu joukkue pääsee laukomaan rangaistuspotkuja 10 metrin viivalta. Tällä säännöllä pyritään siihen, että peli pysyy siistinä, kun kontaktia ei lajissa sallita, mutta toki aina pienet nojailut sallitaan. Olkapää olkapäätä vasten tehdyt taklaukset ovat jalkapallossa sallittuja, mutta futsalissa kiellettyjä.