T18 Futsalin SM-lopputurnaus Seinäjoella

16. – 17.3.2019 Futsal SM-lopputurnaus, Seinäjoki  Areena

 

JOUKKUE TURNAUKSEEN

Pelaajat: Emilia Dannbäck, Iida Leskinen, Vilja Bergholm (0+2), Noora Rehnström ’C’, Jade Långtström (1+0), Elisa Ylistö(2+0), Ronja Salmi, Sofia Ahlgren, Noora Määttä, Viivi Nokio, Anna-Kaisa Liukkonen, Liisa Merisalu ’C’ (1+0), Iida Salminen, Sonja Ståhl ja Wilma Nokio

Taustat: Janne Laine (valmentaja), Henri Nokio (valmentaja), Sakari Palmola (joukkueenjohtaja), Manna Långström (huoltaja) ja Veera Leppänen (huoltaja)

 

ALKULOHKO (LAUANTAI)

Peliaika 2x10

10.00 NuPS – Kampuksen Dynamo (J:kylä)  1 – 2 (1 – 0)

7:27 1-0 Elisa Ylistö

16:01 1-1 Moona Korhonen

17:23 1-2 Milla Pohjonen

Kuten etukäteen oli odotettavissa, turnauksen ensimmäiseen otteluun lähdettiin varovaisissa ja tunnustelevissa merkeissä. Maalipaikoilla ei mässäilty ja maalivahdit poimivat molemmissa päissä helposti kaukaa lähteneet ratkaisut. Avauspuoliskon puolenvälin jälkeen Elisa pääsi kuitenkin riistämään KaDy-pelaajalta pallon ja toimitti sen varmasti maaliin ja näin olimme kutkuttavassa avausjohdossa.

Toista puoliaikaamme kuvasikin sitten parhaiten hermostuneisuus ja pelko. Ja kuten usein tällaisilla hetkillä, niin lopputulos oli karmea. Lahjoitimme vastustajalle useita ilmaisia palloja antamalla esimerkiksi rajapotkuja väärin. Muutenkin hätäiltiin ja hosuttiin kovasti. Ilman takaiskuja selvittiin kuitenkin yli puoleenväliin jaksoa, kunnes sitten terävästä vastaiskusta hyvän seinäkuvion päätteeksi KaDy:n Moona Korhonen tasoitti tilanteeksi 1-1.

Tasoitus lisäsi myös meidän tyttöjen tuskaa ja ahdistusta ja sitten hyvin pian tapahtui se, mitä tapahtuman piti: omassa päässä annettiin rajapotku väärin, sitten lahjoitettiin pallo suoraan takaisin viivalla odottavalle vastustajalle. Hän asetti pallon rajalle ja syötti sen täysin vapaana maalin edessä odottavalle hyökkääjälle, joka meinasi vielä missata ja osui palloon huonosti, mutta lopulta kierteinen pallo osui tolppaan ja kimposi siitä meidän maaliin.

Tarjolla ollut avausvoitto lipsui siis kohtalokkaasti käsistämme. Pitkälti menee sen piikkiin, että noviiseja ollaan vielä futsal-kuvioissa. Etenkin viimeinen osuma ja sitä edeltäneet tapahtumat kelailtiin verbaalisella videolla edestakaisin ja korostettiin asioita, joita olisi pitänyt tehdä toisin. Tässä vielä niistä kertaus, niin ei jää tästä samasta kiinni seuraavana vuonna:  1. Anna rajapotku oikein. Pallo paikallaan viivalla tai hieman sen ulkopuolella. Jalka ei saa olla kokonaan kentällä, osittain viivan päällä kuitenkin riittää, että se on oikein. 2. Jos on vastustajan rajapotku hyökkäysalueella, mene pallon eteen ja estä nopean pelaaminen. Kyllä tuomari sinut komentaa kauemmas, ei tarvitse olla liian kiltti! 3. Kun pallo on vastustajan, anna heidän itse hakea se, ainakin jos ei itse olla vielä valmiina! 4. Maalilla olevat pelaajat tulee vartioida ja samalla katse pitää pysyä pallossa!

 

13.40 GBK – NuPS 5 – 1 (2 – 1)

2:23 1-0 Vera Mattila (Emilia Nurkkala)

3:43 1-1 Liisa Merisalu (Vilja Bergholm)

8:20 2-1 Emilia Nurkkala

10:33 3-1 Erica Niemi

10:52 4-1 Erica Niemi (Olga Ahokangas)

18. 5-1 Vera Mattila

Seuraavaan otteluun lähdettiin ihan raikkaasti ja reippaalla jalalla. Ottelun alkuun näytti, että tästä ottelusta on hyvä sauma saada avausvoitto. Hyvän alun jälkeen kuitenkin vastustaja pääsi rokottamaan tilanteeksi 1-0 Vera Mattilan toimesta. Tästä ei peli pitkään ehtinyt vanheta, kun Liisa Merisalu teki meille ansaitun tasoituksen Vilja Bergholmin syötöstä. Ottelun edetessä jämähdimme taas vähän turhan staattisiin asemiin ja liikkeen loputtua jouduimme hakemaan liian hankalia syöttöjä ja aloite siirtyi suoraviivaisesti pelanneelle GBK:lle. Harmittavasti, noin minuutti ennen avauspuoliskon loppua, vastustaja pääsi pienoisen onnenkantamoisen myötä ottelussa johtoon.

Puoliajalla oli tarkoitus lähteä kirimään etumatka umpeen ja mennä ohi, mutta toisin kävi. Lahjoitimme jakson alkuun GBK:lle kaksi nopeaa maalia ja sitten olikin tämä peli osaltamme taputeltu. Alun jälkeen taas tasaista pelaamista, vaikka osa meidän pelaajista oli jo vaihtanut vapaalle, sen verran löysä oli tahti osalla. Toiset jaksoivat kuitenkin painaa pelin loppuun saakka täysillä, vaikka pahalta varmasti tuntui.

GBK teki pelissä juuri niitä asioita, joita ennen peliä ohjeistin meidän tytöt tekemään: puolustetaan nöyrästi ja tarkasti isketään terävästi vastaan. Ja muistetaan aina, että maalille on mentävä, kun joku alkaa olla laukaisuetäisyydellä. Olinkohan väärän joukkueen pukukopissa ohjeistamassa? No, jos olin niin sori siitä. GBK näytti, että näillä ohjeilla pääsee aika pitkälle! Onnea GBK hienosta turnauksesta ja mestaruudesta!

 

17.20 NuPS – Ilves  0 – 0

Numeroista voisi päätellä, että on ollut todella tylsä ottelu, mutta kaikkea muuta! Ilves oli jo varmistanut kahdella voitolla jatkopaikan ja me kahdella häviöllä sijoituksen 5-8, joten otteluun oli helppo lähteä ilman paineita puolin ja toisin.

Ottelu oli todella tasainen ja vauhdikas. Meidän tytöt näyttivät sitä pelaamista, mitä heiltä ennakkoon odotin, eli rohkeutta ja uskallusta. Nähtiin, että pystytään ja osataan. Ehkä Ilves oli lohkovoiton myötä vähän lepsu, paha sanoa, mutta meidän tyttöjen tekemiseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Tämä oli selvästi paras ottelumme turnauksessa.

Hienon joukkuesuorituksemme kruunasi maalissa tämän ottelun pelannut Elisa Ylistö, joka teki muutaman todella taidokkaan ja ansiokkaan torjunnan pitäen nollan tulevaa SM-kakkosta vastaan. Myös Ilves maalivahti onnistui nollaamaan meidät, vaikka kyllä sielläkin päässä jouduttiin tosissaan tekemään hommia, siksi vahvasti mekin ajoittain vyörytimme. Ottelu oli banzai-futsalia parhaimmillaan, jossa ylivoimahyökkäyksiä vyörytettiin vuoron perään päästä päähän.

 

JATKOPELIT (SUNNUNTAI)

Peliaika 2x10

10.00 TiPS – NuPS  0 – 1 (0 – 0)

                             10:48 0-1 Jade (Vilja)

Sunnuntai-aamuun oli odotettavissa, että tytöillä saattaisi jalat painaa, mutta onneksi tämä oli turha luulo. Toki peliinlähdön teki helpommaksi vastustaja, joka antoi meidän avata peliä rauhassa, jolloin emme joutuneet niin tiukille, vaan meidän pallotaiturimme pääsivät paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja hallitsimme peliä selkeästi. TiPS puolestaan lähti otteluun tavoitteenaan iskeä tarvittavat maalit vastahyökkäyksitä, joista he muutaman hyvän tilanteen saivatkin luotua, Mutta maalissamme tässä ottelussa vuorostaan ollut Emilia Dannbäck oli tilanteissa hyvin hereillä ja hoiti ne varmasti.

Maalittoman avausjakson jälkeen saimme sitten turnauksen ensimmäisen varsinaisen futsal-maalin, eli Vilja Bergholmin hyvän esityön päätteeksi Jade Långströmillä oli helppo työ pistää pallo läheltä maalin hyvästä tarjoilusta. TiPS:n tytöt jaksoivat taistella loppuun saakka, mutta tällä kertaa se ei riittänyt, vaan meille turnauksen avausvoitto ja sitä myötä paikka taistelemaan turnauksen viidennestä sijasta KaDy:a vastaan.

 

14.00 NuPS – KaDy  1 – 2 (0 – 1)

                             6:57 0-1

                             13:48 0-2

                             19:38 1-2 Elisa

Välillä sitä miettii valmentajana, että miten motivoida tytöt hyvään vireeseen ja asennoitumiseen otteluun. Taas oli pelin jälkeen sama mietintä edessä. Pelataan SM-turnauksessa sijoista 5-6 ja vastassa on joukkue, jolle ollaan eilen hävitty kirvelevästi. Oletin, ettei tyttöjä tarvitse erikseen juuri motivoida. Olin väärässä!

Otteluun lähtömme oli kuin hidastetusta filmistä. Toki viitteitä tästä väsymyksestä oli havaittavissa jo ottelupalaverissa, mutta alku oli karmea. Heti alkuun lahjoitettiin epäsuora vapaapotku, kun palautettiin pallo pelin avanneelle maalivahdille. Se ehkä kuvaa alkua parhaiten, eli päät ihan jumissa. Tästä tilanteesta selvittiin vielä, kun vastustaja armahti meidät vetämällä vaparin ohi maalin. Herättiinkö tästä? No ei tietenkään. Olematon liike ja toimimaton pää on hankala yhtälö onnistuneen futsal-ottelun taustalla ja niin se oli nytkin.

Pari vaihtoa eteenpäin ja sitten KaDy siirtyi ansaittuun 0-1-johtoon. Nyt otimme kentälle kolmoskentällisen ja ykkönen sai tulla valmentajan erikoispalaveriin kenttäalueen ulkopuolelle. Tätä edelsi muutama kipakkasanainen keskustelu penkillä.  Sillä välin kaksi muuta kentällistä pitivät ottelun tasaisena.

Toiselle jaksolle saimme sitten jo pirteämmän ilmeen kentälle ja näytti siltä, että nyt ollaan valmiita otteluun. Hyvästä pyristelystä huolimatta saatiin kuitenkin kylmää vettä niskaan jo jakson alkuvaiheessa, kun vastahyökkäyksen päätteeksi Moona Korhonen vei KaDy:n jo 0-2-johtoon ja alkoi näyttää vahvasti siltä, että tämä oli tässä.

Turnauksessa ei ollut aikalisiä käytössä, mikä futsalin luonteen ja turnauksen laadun vuoksi hieman ihmetyttää, mutta säännöt ovat sääntöjä. Jouduimme kuitenkin siirtymään ”reikäpaita”-pelaamiseen lennossa, eli otimme maalista Empun pois ja Elisa sisään. Tarkoituksena oli siis viidellä kenttäpelaajalla hakea riskillä kavennusta. Tämän myötä saimme vahvan otteen otteluun ja lopulta ajassa 19:38 Elisan toimesta ansaitun kavennuksen 1-2. Sitten loppui aika valitettavasti kesken ja lopullinen sijoituksemme turnauksessa oli lopulta kuudes.

 

TURNAUKSEN YHTEENVETO

Jos joku olisi ensimmäisen futsal-treenimme jälkeen viime syksynä puhunut paikasta SM-lopputurnauksessa, olisin luultavasti virnistänyt leveästi. Tytöt näyttivät kuitenkin talven kuluessa, että oppivat nopeasti ja omaksuvat helposti uusia asioita. Etenkin se noin kymmenen pelaajan tiivis rinki, joka on käytännössä aina paikalla, kun tapahtuu. Oli se sitten futista tai futsalia. Huikein askelin he ovat menneet eteenpäin ja ei se lopulta kovin isoista asioista jäänyt kiinni se parempi menestys tässäkään turnauksessa.

Selkein yksittäinen parannuskohde turnauspelien perusteella on maalinteko. Viisi peliä ja ainoastaan neljä maalia on saldo, jolla ei pistetiliä runsaasti kartuteta. Toki maalinteko on juuri se osa-alue, joka kärsii, kun hätäillään ja hermoillaan, kuten tässä turnauksessa paljon tapahtui. Puolustus- ja maalivahtipelaaminen toimi yhtä ottelua lukuun ottamatta hyvin, eli jos GBK-pelin viisi takaiskua vähennetään, teki vastustaja meitä vastaan ainoastaan neljä osumaa neljässä ottelussa ja vaikka otettaisiin tuo GBK-peli mukaan laskuihin, niin ei yhdeksän osumaa omiin viidessä pelissä ole huono sekään.

Pelaajatasolla Elisa väläytteli osaamistaan kentällä ja loisti maalissa. Toki hyvistä otteistaan huolimatta hän oli yksi niistä, joiden taso ailahteli suuresti, eli parannettavaa löytyy kyllä valtavasta potentiaalista huolimatta ja se tunnettu klisee pahimmasta vihollisesta omien korvien välissä sopii tähän kuin nakutettu. Kaksi hienoa maalia ja kaukana ei ollut tämän tuplaaminenkaan.

Koko kauden vahvasti futsalissa pelannut Vilja oli tässäkin turnauksessa pelaaja paikallaan. Laajalla säteellä molempiin suuntiin ja näyttää ulospäin, ettei tunnu missään. Paljon vastuuta ja toistuvia hyviä, helppoja suorituksia ja ratkaisuja. Voi heittää kesken pelin kenttään kuin kenttään ja paikalle kuin paikalle ja aina sujuu. Hämmentävän kypsää tekemistä näin nuorelta pelaajalta!

Puolustuksen tukipilari ja monen nuoremman pelaajan selkeä esikuva, joukkueen toinen kapteeni Norre pelaa myös tasaisen vahvasti ottelusta toiseen. Moni ylivoimahyökkäys katkeaa hänen hyvin ajoitettuun taklaukseensa tai syötönkatkoonsa. Hänellä silmä ja maltti riittävät syöttölinjojen peittämiseen, eikä hän käytännössä koskaan ajaudu tilanteen ulkopuolelle.

Yhden pelaajan haluan vielä nostaa esiin. Melko vähän futsalissa mukana nähty A-K oli pelaajista se joka sai itsestään eniten irti, eli kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joissa muut hermoilivat, niin A-K nosti omaa profiiliaan ja tekemisensä laatua aivan uudelle tasolle. Jos vain olisit ehtinyt enemmän mukaan, niin miten paljon enemmän olisi saatu sinusta iloa joukkueelle, kun nytkin pelasit upean turnauksen tällä pohjalla. Sinä osaat, kunhan uskallat!

Muista pelaajista vielä joitakin pointteja. Wilma oli melko pienessä roolissa, mutta nuoresta iästään huolimatta ei jäänyt yhtään isompiensa jalkoihin, vaan hyvin ja maltilla tehdään fiksuja ratkaisuja. Tässä olisi monelle isommalle mallia! Sonja lähti turnaukseen mukaan ja osoitti sillä isoa sydäntä, vaikka tiedossa oli, että tuskin tulee pelaamaan. Samoin pari muuta pelaajaa. Te olette kaikki osa joukkuetta ja tällaiset asiat ovat ne, joista se joukkuehenki rakennetaan. Näihin nojataan silloin kun on tiukkaa.

Peliosuus oli siinä. Reissu oli muuten parasta A-luokkaa. Erkin Haussi majapaikkana Ilmajoella oli hieno paikka. Ei loistelias, mutta se asenne ja palvelu. Saatiin tuntea itsemme tervetulleiksi. Voin vain suositella sillä suunnalla yösijaa etsivälle. Varmasti menen uudestaan.  Kiitos Ville matkailuautosta. Ilman sitä olisi jouduttu hajaantumaan eri paikkoihin. Nyt oltiin kaikki samassa paikassa ja hauskaa riitti. Huolto-duo Veera & Manna olivat elementissään ja käytännössä meillä oli huoltotiimin lisäksi oma pitopalvelu matkassa, niin hyvää huolta meistä pidettiin.

JL