EPS:n punakone voittoon Espoonlahdessa

Voittoisan sarja-avauksen jälkeen lähtökohdat otteluun olivat suhteellisen hyvät. Toki kapeahkon ringin vuoksi kolme muutosta avauskokoonpanoon toi pientä epävarmuutta ennakkosuunnitelmiin, mutta jälleen saatiin kilpailukykyinen joukkue jalkeille. Tiedossa oli, että vastustajalla on taitava ja hyvin liikkuva joukkue ja että ilmaisia pisteitä ei ole tarjolla tältä vierailulta.

Saimme otteluun erinomaisen startin, kun Sofia ja Liisa prässäsivät pallon vastustajan topparilta ja Liisa karkasi yksin läpi sijoittaen pallon maalivahdin jalkojen välistä varmasti maaliin. Maalin jälkeen alkoi kuitenkin sellainen EPS-pyöritys, että alkoi huippaamaan jo penkilläkin. Vikkelät EPS-pelaajat liikuttivat hyvin palloa ja varioivat lyhyillä ja pitkillä syötöillä tilanteita siten, etteivät meidän pelaajat oikein ehtineet tilanteisiin mukaan lainkaan. Hyökkäyksiä vyörytettiin molemmilta laidoilta ja meidän puolustus oli helisemässä. Meidän onneksemme hyökkäykset usein päättyivät hätäisiin ratkaisuihin tai huonoihin keskityksiin ja sinnittelimme johdossa aina ottelun 39. minuutille saakka, vaikka pallo oli noin 75-prosenttisesti vastustajalla.

Sitten lopulta puolustuksemme joutui vaarattoman oloisessa tilanteessa, jossa hyökkääjä oli jo matkalla maalilta poispäin, rikkomaan rangaistuspotkun arvoisesti ja pilkulta vastustaja tasoitti tilanteeksi 1-1. Maalin jälkeen saimme hieman rivejä koottua ja palloa rauhoitettua myös omalle joukkueelle. Jakson loppu pelattiin tasaisissa merkeissä, mutta maaleja ei enempää nähty.

Toinen jakso alkoi samoissa merkeissä kuin ensimmäistä käytiin suurelta osin, eli EPS vei ja me vikistiin. Eipä montaa minuuttia ollut pelikellossa, kun melkoisen mylläkän päätteeksi Iida Värri täräytti vastapallosta hirmuisen pommin maalin vasempaan yläkulmaan noin 20 metristä ja kotijoukkue siirtyi ansaittuun 2-1-johtoon. Tappioasemassa meidän tytöt päättivät, että tähän ei tyydytä, ja näin alettiin myös EPS:n kenttäpuoliskolla nähdä enemmän vilskettä. Kapteenillamme Liisa Merisalulla oli joitakin tilanteita, joissa hän oli aivan hilkulla karata puolustukselta, mutta tällä kertaa hän ei tähän pystynyt, vaan viimeistään EPS-maalivahti ehti hätiin, jos puolustus ei ehtinyt Liisaa pysäyttämään.

Kun Liisaa puolustettiin välillä kahdellakin pelaajalla, jäi vastustajan linjaan melkoisia aukkoja ja yhdestä tällaisesta Vilja Bergholm pääsi sitten tuikkaamaan Sofia Ahlgrenin erinomaisesta tarjoilusta ottelun tasoihin. Tilanteessa hän nousi hyvin keskelle syntyneeseen tyhjään tilaan ja saatuaan Sofialta syötön, eteni hyvin laukaisupaikkaan ja sijoitti pallon maltillisesti kohti takakulmaa. Veto osui tolppaan, mutta Vilja seurasi itse oman vetonsa ja puolustajan estelyistä huolimatta toimitti pallon varmasti verkon perukoille tasoittaen ottelun kahteen kahteen.

Tasoituksen jälkeen ottelu jatkui vauhdikkaana ja suhteellisen tasaisena. Toki kotijoukkue piti enimmäkseen palloa, mutta ehkä meillä oli jopa vaarallisemman oloisia hyökkäyksiä, kun pallo meille saatiin. Olisiko kova vauhti sitten painanut jaloissa sen verran, että kotijoukkue päästettiin vielä tekemään kaksi osumaa, joista ensimmäiseen pallo kimposi EPS:n kannalta onnekkaasti ja meidän kannalta epäonnekkaasti vaarattoman oloisen purkupallon jälkeen suoraan meidän maalin eteen, josta entinen NuPS-peluri Peppi Kontturi siirsi kotijoukkueen jälleen johtoon. Tähän pätee varmaan hyvin sanonta, että tuuri on ansaittava, sillä sellaisen määrän töitä ja tilanteita kotijoukkue ottelun kuluessa rakensi, että on myönnettävä, että he hyvän onnensa ansaitsivat, vaikka meidän kannalta se olikin harmillista.

Me jatkoimme sitkeästi taistelua ja etenkin Sofia oikealla laidalla jaksoi raataa riistäen ja prässäten ja sitten taas vauhdilla hyökäten. Hän oli mukana molemmissa meidän maaleissa j olisi ansainnut itsekin osuman, mutta onni ei ollut tällä kertaa myöten. Meidän nostaessa ryhmtystä, oli EPS-hyökkääjillä enemmän tilaa ja kuten tällaisessa tilanteessa usein käy, pääsi kotijoukkueen Kontturi vielä kertaalleen hyvään maalipaikkaan ja hyvä veto painui maaliin vastustamattomasti ja näin loppunumeroiksi 4-2 kotivoitto.

Meille sarjan avaustappio toisesta ottelusta ja kaikesta taistelusta huolimatta täytyy rehdisti myöntää, että parempi voitti. Meidän tytöt taistelivat hurjasti, mutta tällä kertaa se ei ihan riittänyt pisteisiin. Tyttöjen asenteeseen ja työmoraaliin täytyy kuitenkin olla tyytyväinen. Kun antaa kaikkensa, ei voi enempää pyytää!

Sofia oli ehdottomasti meidän pirtein pelaajatar tässä ottelussa. Kapteenimme Liisa teki hartiavoimin töitä, mutta sitkeät EPS-puolustajat saivat pidettyä hänet poissa hyviltä paikoilta. Yksi maali kuitenkin tässäkin ottelussa. Avauspuolikkaalla moni meidän pelaajista jäi pahasti alakynteen kentällä, mutta toisella jaksolla moni meidän pelaajista nosti omaa tekemisensä tasoa ja noustiin sellaiselle suoritustasolle, jollaista tällaisessa ottelussa tarvitaan. Maalissa pelannut Iida Varhelahti oli yksi näistä. Avausjakson hermoilu ja hätäiset ratkaisut jätettiin taakse ja löydettiin tarvittava rohkeus pelaamiseen. Samoin kävi myös keskikentän työmyyrälle Noora Iloselle. Toisella jaksolla löytyi tarvittava itseluottamus myös pallolliseen pelaamiseen, eikä hän tyytynyt pelkästään puolustamaan. Vilja Bergholm oli tavoilleen uskollisena varmaakin varmempi ja yksi niistä pelaajista, jotka pitivät meitä pinnalla avausjakson vaikeina hetkinä. Tähän vielä loistava nousu ja kylmäverinen viimeistely päälle, niin ei voi kuin ihmetellä, että mihin kaikkeen Vilja vielä pystyykään.

Puolustuksemme joutui todelliseen testiin ja kuten lukemista voi päätellä, ihan nappiin ei mennyt. Jokainen puolustajistamme ehti kuitenkin saada tililleen useita hyviä katkoja ja kaikille hyviä suorituksia kertyi selvästi enemmän kuin huonoja. Pyöritys ja vauhti vaan olivat sitä luokkaa, että virheitä tulee väkisinkin. Hyvistä suorituksista huolimatta yhteisestä tekemisestä löytyy vielä paljon harjoiteltavia asioita, joita tulevan viikon harjoituksissa päästään sitten hiomaan. Huonolle joukkueelle ei tänään hävitty ja pirteän esityksen perusteella EPS:n joukkueesta voi povata jopa sarjan yllättäjää. Tappiosta huolimatta erityisesti mieltä lämmitti NuPS-taustaisen Peppi Kontturin pirteä peli-ilme ja onnistumiset kahden maalin myötä. 

Valmiina peliin